Pohjanoteeraus Kaari Utriolta

Tänään oli Hesarissa juttua Kaari Utriosta ja hänen uudesta kirjastaan Kiilusilmä feministi eli miksi en enää matkusta junassa, jonka aion lukea heti kun saan sen käsiini. Olen aina arvostanut Kaari Utriota, mutta nyt tämä arvostus joutui kyllä uudelleen arvioitavaksi:

HS 1.3.2008:

Kolumni Kymmenvuotias panopuu Iltalehdessä vuonna 2001:

”Jos pukeudut kuin huora, sinua kohdellaan kuin huoraa vaikka olisit kaksitoistavuotias. Jos kiroilet, sinulle kiroillaan, vaikka olisit luokkasi priimus. Jos kiemurtelet viettelevästi ukkojen edessä, sinua ahdistellaan vaikka kuukautisesi eivät olisi vielä alkaneet. – –

Niin makaa kuin petaa.”

Utrio on edelleen sitä mieltä, että naiset (ja tytöt) ovat omalta osaltaan vastuussa siitä, miten miehet heitä kohtelevat.

Utrio siis väittää, että se on naisten oma vika, jos heitä huoritellaan. Miksi niin fiksu nainen kuin Kaari Utrio lähtee yleistämään omasta kokemuksestaan, että jos vain naiset asettaisivat tiukemmat rajat miehille, heitä ei huoriteltaisi? Eikö hän ole lukenut mitään tutkimuksia asiasta? Todellisuudessa myös ”siveästi” pukeutuvia tyttöjä huoritellaan. Utrio sanoo: ”Moni on liian pelokas ja alistuva. Kukaan ei puhu minulle sopimattomia, olen tehnyt aikanaan selväksi, mitä siedän ja mitä en.” Väittääkö hän tosiaan, että se on ihmisen oma vika jos sattuu olemaan liian ujo/pelokas sanomaan vastaan? Että meidän naisten täytyy muuttua rohkeammiksi, sen sijaan että ihmisten pitäisi alkaa kohdella toisiaan kunnioituksella?

Olen osittain samaa mieltä Utrion kanssa, koska en usko että ihmiset ikinä lopettavat muiden ihmisten kiusaamisen, joten meidän kaikkien, miesten ja naisten, täytyy opetella selviytymisstrategioita ikäviä tilanteita varten. Samoin meidän olisi hyvä opetella puolustautumaan joutuessamme esim. seksuaalisesn häirinnän uhriksi. Kaikkeen seksuaaliseen väkivältaan, huorittelusta raiskaukseen, liittyvä stigma on poistettava. Tekijöiden pitäisi hävetä, ei uhrien, kuten nyt tapahtuu.

Utrio menee mielestäni kuitenkin pahasti metsäään syyllistäessään 10-vuotiaita tyttöjä, väittäessään että he ovat itse aiheuttaneet pukeutumisellaan huorittelun. Eikö jokainen meistä ansaitse tulla kohdelluksi kunnioituksella, riippumatta siitä miten olemme pukeutuneet? Liian moni suomalainen ajattelee edelleen että seksuaalisen häirinnän uhri provosoi tekijän häirintään pukeutumisellaan tai käytöksellään. (Lukekaa vaikka huviksenne mielipidekirjoitus Naisten pukeutuminen aiheuttaa seksuaalista häirintää, joka on julkaistu Kirkko & Kaupunki-lehdessä 11.2.2008.)

Tyttöjen pukeutumisen kritisoiminen vahvistaa vain Madonna/huora-dikotomiaa (=kahtiajakoa), jossa kiltit tytöt eivät ”pukeudu kuin prostituoidut”. Nuorilla tytöillä on tarpeeksi seksuaalisia paineita tässä yhteiskunnassa, eikä ketään hyödytä että ensin media kannustaa pukeutumaan seksikkäästi, ja heti perään rankaisee siitä että pukeudutaan liian seksikkäästi. Puhumattakaan siitä että tuollainen puhe edesauttaa prostituoitujen luokittelua alempaan kastiin, eri luokkaan kuin meidät muut ihmiset. Miten olisi jos yritettäisiin lisätä tasa-arvoa, eikä korotettaisi itseämme polkemalla muita?

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Pohjanoteeraus Kaari Utriolta

  1. Paluuviite: Päiväperhosia ja kolumneja « Koskikara

  2. Ihailen itse Kaari Utriota, olen hänen suhteensa suorastaan fangirl. Mutta olen täysin samaa mieltä kanssasi Kiilusilmä feministin tuosta jutusta: pohjanoteeraus Utriolta.

    Tympeää shittiä! Utrio syyllistää uhrit, mutta päästää tekijät päänsilityksellä. Mutta haloo: jos aikuinen mies huutelee rivoja pennulle tai lähentelee alaikäistä tämän nätin napapaidan takia, syyllisestä ei oikeasti ole mitään epäilystä.

    Luulisi, että Utrio kaikista ihmisistä ymmärtäisi kohdistaa huorittelut sille osapuolelle, jolle ne oikeasti kuuluvat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s