Esittely, eli miten minusta tuli feministi

En ole aina ollut feministi. Lapsena ajattelin, että on lottovoitto syntyä Suomeen, jossa sukupuolten tasa-arvo on toteutunut, ja säälin naisia muslimimaissa. Sitten kasvoin aikuiseksi, ja tajusin kuinka naivi olin ollut.

Alla muutama niistä monista syistä, jotka avasivat silmäni epätasa-arvolle.

1. Äitini

Äitini irtisanoutui työstään tullessaan raskaaksi, ja palasi työelämään vasta ollessani 8-vuotias. Hänen valintansa oli seurausta syyllisyydestä, jota hän on tuntenut siitä asti kun joutui nuorena, edellisessä avioliitossaan, palamaan työelämään veljeni ollessa vasta pieni vauva. Äitini ei ole feministi, mutta hän opetti minulle että on tärkeää hankkia ammatti jolla elättää itsensä, ja asua avoliitossa ennen kuin menee naimisiin niin että tietää kenen kanssa todella on tekemisissä. Vanhempani erosivat kun olin jo muuttanut pois kotoa, ja äitini valinta työskennellä pienipalkkaisilla, naisvaltaisilla aloilla ja olla siinä välissä kotiäitinä kostautui pienen eläkkeen muodossa.

Aloin kyseenalaistamaan uskomusta ”hyvästä äidistä”, joka hoitaa lapset ja kodin. Tajusin että jos äidit valitsevat perinteisen roolin, he jäävät miehensä hyväntahtoisuuden varaan, ja jos he valitsevat työuran, heitä syyllistetään lastensa hyvinvoinnin laiminlyömisestä. Tämä ei voi olla oikein, ajattelin.

2.  Entinen poikaystäväni

Exälläni oli selkeät käsitykset miesten ja naisten eroista: miehet haluavat ”levittää geenejään”, joten heillä on tarve harrastaa seksiä mahdollisimman monen partnerin kanssa, kun taas naiset haluavat rakkautta ja yrittävät löytää yhden kumppanin jolla on mahdollisimman hyvät geenit, joten yhdenillansuhteet eivät sovi naisille. Exäni kanssa puhuessa voisi pelata evoluutiopsykologiabingoa. En tunnistanut itseäni tai naisia ylipäätänsä exäni kuvauksista, ja hänen neitsytfetissinsä oli pelottava. Aloin kyseenalaistamaan entistä enemmän seksuaalista kaksinaismoralismia.

3. Työkaverini

Työskentelen IT-alalla. Muutama vuosi takaperin ikäiseni työkaveri kommentoi, että naiset eivät sovi ohjelmoijiksi, koska siihen tarvitaan loogista ajattelukykyä. Eikä tämä ollut edes huono vitsi, vaikka kovasti halusinkin niin uskoa. Siinä vaiheessa pääni räjähti, ja tajusin lopullisesti että tarvitsemme oikeasti feminismiä, jos ikäisilläni nuorilla miehillä on tuollaisia käsityksiä sukupuolieroista.

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Esittely, eli miten minusta tuli feministi

  1. Mistä ihmeestä näitä ukkoja riittää? Exäni oli ihan samanlainen. Olin seksuaalisesti kokeneempi, joten exä elätti sen ajan exääni välissämme ja muistutteli siitä. En saanut puhua tasa-arvojuttuja kotona. Minulla ei saanut olla syrjähyppyjä, mutta exällä sai (molemmilla silti oli). Lisäksi mukana oli tajutonta seksiaddiktiota ja seksuaalista väkivaltaa. Onneksi olin vielä silloin hyvin utelias ihminen, joten sain potkut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s