Koolla on väliä, eli kuinka amerikkalaista kulutuskulttuuria markkinoidaan suomalaisille heteroille

Supersormus ja luksusloma!

Tanja Karpela on mennyt taas naimisiin, ja tällä kertaa sormessa koreilee jopa 15 000 euron arvoinen sormus. Minua huolestuttaa amerikkalaisen sormuskulttuurin rantautuminen Suomeen. En paheksu sitä, että naiset haaveilevat timanttisormuksesta (vaikken itse sellaista haluakaan), vaan minua häiritsee sormuksiin liittyvä kilpailukulttuuri. Blondin kosto-elokuva piruili naisten väliselle kilpailulle kihlasormuksen timantin koosta, mutta amerikkalaisille naisille koolla on väliä. Eräs sikäläinen ystäväni kävi ”päivittämässä” kihlasormuksensa, eli vaihtoi timantin isompaan. Hääsivustot ja lehdet näyttävät markkinoivan samanlaista kulttuuria Suomeenkin, ja ihmisille uskotellaan, että häiden pitäisi olla kulutusjuhla. Keskiaikainen huomenlahjakin on löydetty taas uudelleen.

Koska perinteisesti miehen kuuluu ostaa kihlasormus naiselle, niin kilpailu timantin koosta muuttuu nopeasti kilpailuksi siitä, kenellä on rikkain mies, jolloin olemme jo todella kaukana tasa-arvosta. Rikkaan miehen etsintä kuuluu aikaan, jolloin naisella ei ollut muuta keinoa elättää itseään kunniallisesti kuin pääsemällä hyviin naimisiin. Nykyään jokainen nainen voi itse elättää itsensä. Naisvaltaisella alalla työskentelevän naisen leipä on kuitenkin laiha, jonka takia meidän täytyykin taistella oikeudenmukaisen palkkauksen puolesta, eikä jättäytyä miehen elätettäväksi*. Sillä, kenellä on perheen kukkaron nyörit käsissään, on myös valta. Tasa-arvoisessa perheessä raha-asioista päätetään tietenkin yhdessä, mutta köyhemmän osapuolen on loppupeleissä luotettava varakkaamman osapuolen hyväntahtoisuuteen.

(Jos toinen vanhemmista on kotona hoitamassa lapsia, on tietenkin luonnollista että työssäkäyvä elättää perhettään. Kannattaa vain muistaa, että eläkettä ei kerry kotivanhempana olemisesta. Jos naisvaltaisella alalla työskentelevä nainen jää kotiin, hänen muutenkin pieni eläkkeensä kutistuu entisestään.)

En tiedä mitä tälle hääkulttuurin kaupallistumiselle voisi tehdä. Tunnen itseni voimattomaksi iltapäivälehtien edessä, jotka herkuttelevat käsittämättömän hintaisilla timanttisormuksilla, luoden samalla kilpailukulttuuria ja painetta pröystäilevään elämään. Toivon että tämä ilmiö jää marginaaliseksi. Ainakin minulle se, että kumppanini on rakastava, huumorintajuinen ja tasa-arvoinen, on äärettömän paljon tärkeämpää, kuin hänen varallisuutensa taso.

————————–
*En kritisoi tällä kirjoituksella niitä naisia, joiden mies tienaa heitä enemmän. Ottaen huomioon palkkatasa-arvo-ongelman, heitä on varmasti enemmistö Suomen parisuhteessa olevista heteronaisista. Kritisoin vähän niitä naisia, joille miehen varallisuus on muita ominaisuuksia tärkeämpää, koska näen asian niin, että jos raha on tärkeää, voi itse yrittää tehdä uran jossa sitä saa paljon. Eniten kritisoin kuitenkin sitä, että naisvaltaiset alat ovat huomattavasti vähemmän arvostettuja kuin miesvaltaiset alat, jos arvostusta mitataan palkkauksella.

Mainokset

4 ajatusta artikkelista “Koolla on väliä, eli kuinka amerikkalaista kulutuskulttuuria markkinoidaan suomalaisille heteroille

 1. Musta ylipäänsä koko tuo häätouhu ylettömiin vietynä verottaa naisten resursseja, samalla lailla kuin kauneudenhoidon ”vaatimukset”. Nyt kun naisilla on rahaa ja aikaa (ei yhtä paljon kuin miehillä, mutta enemmän kuin joskus aikoinaan), tarvitaan näemmä jokin tapa, jolla meidät saadaan tuhlaamaan molempia.

  Häitä, rakkautta ja naimisiinmenoa vastaan minulla ei tietenkään ole mitään. Ja jos joku tahtoo järjestää suuret häät, hienoa! Mutta se, että yksiä ainoita tylsiä bileitä varten nimenomaan heteroparin naisosapuoli pahimmillaan säätää, raataa ja hajoaa vuoden päivät, tuntuu aika karulta.

  Mikseivät häät ole ”miehen elämän ihanin päivä”?

 2. Uskon itse, että ongelman ydin on siinä, että naisille ei vielä ole tarjolla muitakaan haaveita kuin häiden aika heppoinen ”päivä prinsessana”. Penskat ottavat haaveittensa mallit saduista, leffoista ja kirjoista, ja niissähän perinteisesti naishahmojen elämän täyttymys on ollut lähinnä naimisiinmeno. Korjaan: ei naimisinmeno, vaan nimenomaan _häät_.

  Yksi ratkaisu olisikin kehittää naisille uusia, seksikkäämpiä tarinoita; antaa meille sellaisia roolimalleja, jotka tekevät muutakin kuin ovat yhden illan häätähtiä. (Voivathan ne uudet sankarit myös mennä vihille, mikäpä sen ihanampaa. Mutta että niiden elämän yhtäläisen tärkeänä kiinnekohtana voisi olla myös esimerkiksi niiden työ.)

 3. Minä olen aika ihastunut suomalaiseen (tai ainakin meilläpäin vallalla olevaan tapaan), jossa kihlasormukset käydään ostamassa yhdessä ja kumpikin maksaa toisen sormuksen. Siinä sitä arkipäivän romantiikkaa :)

 4. Hieno kirjoitus kohtalaisen elintärkeää aihetta sivuten (kulutuksen maksimointi ei voi jatkua planeetallamme ikuisesti. ks. Jared Diamond – ”Romahdus – Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä”

  ”Sillä, kenellä on perheen kukkaron nyörit käsissään, on myös valta. Tasa-arvoisessa perheessä raha-asioista päätetään tietenkin yhdessä, mutta köyhemmän osapuolen on loppupeleissä luotettava varakkaamman osapuolen hyväntahtoisuuteen.”

  Olen opiskeli ja minulla on opiskelijan tulot. Kiitos Suomen opintotuen jne. koen olevani taloudellisesti aivan riittävän itsenäinen, eli riippuvainen ympäristöstäni kuten kaikki muutkin. :)

  Vaikka itse tapaisin miljonäärin niin en uskoisi nykyisen käytännössä täydellisen vapauteni ja valtani omaan itseeni ja varallisuuteeni siitä vähenevän millään tavalla vaikka olisinkin tuolloin tuhansia kertoja puolisoani ”köyhempi” ja siten hänellä pitäisi olla ”valta”.

  Valta mihin? Roinan ja palveluiden ostoon? Korruptuneiden yksilöiden lahjontaan?

  Vapaassa ja maailman vähiten korruptoituneimmassa maassa Suomessa hänellä tuskin olisi valtaa kaikista rahoistaan huolimatta estää nykyisiä harrastuksia, luonnosta nauttimistani ja vapauttani liikkua julkisilla, liftaamalla jne. minne vain tahdon koska vain.

  Kuulun koko Suomen vähävaraisimpaan ihmisryhmään ja koen omaavani vallan tehdä lähes mitä tahansa – ainakin kaikkea sitä mistä todella nautin – olinpa sitten sinkku tai suhteessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s