Jääkiekko ja naisten jääkiekko

Jos ei ole tietoinen siitä, että juuri nyt on käynnissä jääkiekon miesten maailmanmestaruuskilpailut, elää varmasti jossain kiven alla, niin paljon jääkiekosta puhutaan mediassa tällä hetkellä. Se, että huhtikuun alussa pelattiin jääkiekon naisten MM-kisat täällä Suomessa, on sen sijaan harvempien tiedossa. Ellei varta vasten seuraa urheilu-uutisia, ei varmasti ole kuullut näistä kisoista, sillä yhtäkään ottelua ei näytetty televisiossa ilmaisilla kanavilla. 12.4. ihmiset jännittivät SM-liigan kolmatta finaalia, harvempi uhrasi ajatusta sille, että samana päivänä pelattiin Hämeenlinnassa MM-kisojen pronssiottelu Suomi-Ruotsi, ja MM-finaali USA-Kanada.

Suomi voitti pronssia jääkiekon MM-kisoissa 2009.

Elisa Tähtinen kirjoitti 16.4.2009 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla:

Kuinka on mahdollista, ettei naisten jääkiekon MM-kisojen ainuttakaan ottelua näytetty Ylen kanavilla? Ainoastaan loppuottelu televisioitiin, mutta sekin maksukanavalla.

Miten kyseinen laji voi koskaan saavuttaa kannattajia ja arvostusta, jos pelejä ei edes näytetä? Oltiin sentään kotikisoissa!

Miesten SM-liiga pyöri niin televisiossa kuin radiossakin kyllästymiseen asti ja siirsi jopa uutislähetyksiä. Miesten MM-kisoista näytetään kaikki ottelut, myös ne, joissa Suomi ei pelaa. Missä on tasa-arvo?

Onnea Suomen naisille pronssimitalista!

Elisa puhuu asiaa. Urheilussa miesten urheilu on edelleen sitä ”oikeaa” urheilua, ja naisten urheilu on jotain ”puuhastelua”. (Wikipediassakin jääkiekon MM-kisat-artikkelissa ei tällä hetkellä mainita sanallakaan, että kyseessä on miesten jääkiekko, ja naistenkin jääkiekossa pelataan MM-kisat.) Monet miehet eivät edes häpeä tunnustaa, että heidän mielestään naisten joukkueurheilu on huonompaa kuin miesten urheilu (koska miesten suurempi fyysinen voima tekee miesten urheilusta automaattisesti parempaa, duh). Tai kuten varatuomari Erkki Blom kirjoitti vastineessaan Elisa Tähtiselle (HS – Mielipide – 25.4.2009):

Henkilökohtaisesti suosittelen naisille sellaisia urheilulajeja, joissa heidän naiselliset ominaisuutensa pääsevät oikeuksiinsa, kuten esimerkiksi voimistelu, taitoluistelu ja cheerleading. Jääkiekko ja jalkapallo edellyttävät harrastajaltaan aggressiivisuutta, mikä todellakaan ei ole naisellinen ominaisuus.

Ihanaa sukupuoliessentialismia! :/ Naurettavaa väittää, etteivät naiset muka olisi agressiivisia, ja vielä naurettavampaa väittää, että agressiivisuus olisi oleellinen ominaisuus hyvässä jääkiekkoilijassa. Blomin mainitsemat urheilulajit vaativat rautaista fyysistä kuntoa ja täysvaltaista paneutumista harjoitteluun – eli ne eivät juuri poikkea jääkiekosta. Ongelma taitaakin olla, että jääkiekossa pelaajat ovat täysin varusteiden peitossa, ja parin sekunnin vilkaisulla naiskiekkoa ei välttämättä erota mieskiekosta. Jääkiekossa fyysinen taituruus on tärkeintä, ei fyysinen kauneus – ja naisten ensisijainen tehtävähän on olla kauniita, jotta miehinen katse voi levätä heissä. Miehille taas taitoluistelu ei sovi, sehän on homojen hommaa! [/sarkasmi]

Alla on ”hauska” pätkä australialaisesta ohjelmasta Gruen Transfer, jossa naureskellaan sille, miten kuviokelluntaa voisi markkinoida miehille.

Jääkiekon naisten MM-kisoja on pelattu vuodesta 1990 asti, eli ensi vuonna juhlitaan kisojen 20-vuotista taivalta. Aiheen kuoliaaksi vaikeneminen median taholta on selvästi arvovalinta – jos peleistä kirjoitettaisiin ja puhuttaisiin, kiinnostus niitä kohtaan varmasti kasvaisi. Ja ennen kaikkea niitä pelejä pitäisi näyttää YLE:n kanavilla! Medianäkyvyys ruokkii kiinnostusta lajia kohtaan, ja kiinnostus lisää median halukkuutta tarttua aiheeseen, kyseessä on siis itseänsä ruokkiva kehä. Toki on niitä sovinisteja, jotka ovat hamaan tappiin asti sitä mieltä, että naisjääkiekko on naurettavaa pelleilyä, mutta moni muu ihminen varmasti kiinnostuisi lajista, jos heille tulisi sellainen olo, että siitä kannattaa kiinnostua. Jos maailma olisi oikeasti tasa-arvoinen paikka, kansalliselle ylpeydellemme olisi yhtä tärkeää naisten kuin miestenkin menestyminen arvokisoissa.

Tässä vielä Urheiluruudun kooste MM-kisojen pronssiottelusta, jonka Suomi voitti 4-1.

(Naisten ja miesten jääkiekon säännötkin voisi puolestani yhdistää – joko taklaukset sallitaan myös naisille, tai sitten ne voidaan kieltää miehiltäkin.)

Yksi ajatus artikkelista “Jääkiekko ja naisten jääkiekko

  1. Täysin samaa mieltä!! Ja säännöt pitäisi olla samat, en ymmärrä miksi taklaukset naisten jääkiekossa ylipäätään edes ovat kiellettyjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s